Четвер
18.04.2024
06:05
Вітаю Вас Гість
RSS

Вивчаємо економіку разом
(сайт вчителя економіки та правознавства Глухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2)

»
Меню сайту

Наше опитування
Вам подобається мій сайт?
Всього відповідей: 535

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Квітень » 8 » Хто виграє від зростання інфляції в Україні?
22:30
Хто виграє від зростання інфляції в Україні?

Якщо запитати будь-якого українця, чи хоче він, щоб зросли ціни, він однозначно скаже, що ні. Але, якщо його запитати, чи хоче він, щоб виросла його заробітна плата, він тут же відповість: «Так!». При цьому навряд чи він замислюється, за рахунок чого буде зростати його заробітна плата, якщо немає інфляції. Для будь-якого бізнесмена зростання цін, це просто мрія, навіть, якщо він і каже, що він проти інфляції. Одна справа говорити про шкоду інфляції, а зовсім інше отримувати додатковий дохід завдяки інфляції.

Багато в чому політика уряду Азарова щодо стримування інфляції, тільки дратувала бізнес. Для України дефляція або нульова інфляція, це небажане явище. Можливо для ЄС чи США, це красиво. Хоча й там інфляція минулого року була вища, ніж в Україні. А для економіки України інфляція – це необхідність. Це, якщо хочете, «кров» економіки. Якщо не вистачає крові, організм почуває себе погано, так і економіка без нормально інфляції тільки страждає. Але, не варто плутати інфляцію і гіперінфляцію. Ніхто не говорить, що інфляція в 100% або 1000%, це добре. Це вже трагедія для економіки країни. Але ось інфляція на рівні 10-15%, це необхідна вимога будь-якого ринку країн, що розвиваються, в тому числі і України. Тому процес інфляції, що почався цього року, можна сприймати як позитивний фактор, тут головне тільки інфляцію не перетворити на гіперінфляцію.

За підсумками березня 2014 рокубула зафіксована інфляція 2,2% по відношенню до лютого поточного року. Що ж до даних з початку року, то інфляція в березні становила вже 3%. А за період січень-березень 2014 року 1,7%. Багато цифр. Тепер будемо розбиратися. Востаннє така висока інфляція в Україні була в 2009-2010 роках. Як наслідок, за підсумками 2009 року отримали інфляцію 16%, а за результатами 2010 року 9%. Те саме чекає на Україну і зараз. Тому, коли говорять, що в Україні цього року інфляція буде 14%, то можна сказати, з упевненістю, що буде. Але це офіційна інфляція, а реальна буде близько 20-25%. Вона у нас завжди вища.

Чому інфляція в Україні? Все завдяки девальвації долара, точніше Майдану, який цю девальвацію спровокував. Внаслідок зростання курсу долара подорожчав бензин на 11%, а заодно одяг, взуття та побутова техніка. Все логічно, це правило імпортних товарів: зростає курс долара, і автоматично зростають ціни. І поки курс долара буде лихоманити, будуть і далі зростати ціни. Тож звикаємо до зростання цін на смартфони і туфлі. Таке наше життя.
Зростання цін на імпортні товари, це подарунок не тільки для бізнесу, але й для податкової. ПДВ нараховується на ціну за новим курсом. І тому, чим вищий курс, тим більше вхідного ПДВ. І хоча про це не прийнято говорити вголос, але податковій дуже подобається зростання курсу долара, можна легко зібрати зайві гроші з ПДВ і швидко відзвітувати про виконання плану з податків. Умільці.

Зростання цін, це добре, але погано, що воно торкнулося бензину. А це означає, матиме місце зростання собівартості сільгосппродукції і спроба зростання цін на всі вітчизняні продукти харчування. Ось це якраз негативно впливає на економіку. Одна справа подорожчали імпортні чобітки, але куди складніше, якщо подорожчали крупи та м’ясо, це досить таки помітно у витратах українців. А підняти так само різко заробітну плату, можна, але не дуже хочеться. Тим більше, якщо заробітна плата у бюджетників не буде зростати цього року. Тому, швидше за все, цього року бізнес може трохи, або навіть дуже багато, заробити за рахунок зростання цін та економії на заробітній платі. Ціни можна буде перерахувати за новим курсом долара, а от заробітну плату рахувати за старим курсом. Подвійна вигода для бізнесу.

Що далі? А далі звикаємо жити за високих цін. Повертаються часи кінця 90-х і початку цього століття, коли ціни зростали прискореними темпами на все, і це було дійсно гарним стимулом для бізнесу не стояти на місці, а більше купувати і продавати, запускати нові бізнес-проекти, і навіть набирати на роботу нових людей. Саме інфляція повинна стати драйвером для нашого дрібного і середнього бізнесу, коли за рахунок великого зростання цін можна буде швидко заробити перший мільйон, головне встигнути його сховати, щоб не знайшла податкова. А часи низької інфляції і дефляції, це вже історія.

Олександр Охріменко, к.е. наук

Переглядів: 1322 | Додав: Alla-Petrivna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту