Субота
20.04.2024
07:14
Вітаю Вас Гість
RSS

Вивчаємо економіку разом
(сайт вчителя економіки та правознавства Глухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2)

»
Меню сайту

Наше опитування
Вам подобається мій сайт?
Всього відповідей: 535

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Квітень » 12 » Як обрати свою майбутню професію?
21:31
Як обрати свою майбутню професію?

Якщо початковий вибір успішний - людина може вважати себе щасливою, отримавши можливість присвятити життя улюбленій справі.

Тому питання вибору надзвичайно важливе. Життя довге: де впадеш - змолоду не здогадаєшся.Які ж вимоги ми пред'являємо зазвичай до майбутньої професії, будь вона перша або десята?

Критерії вибору

Перша вимога - розмір заробітної плати. Звичайно, всім потрібні гроші і всі хочуть, щоб їх діяльність була оцінена у відповідному грошовому еквіваленті. Проблема недостатнього розміру заробітної плати є однією з основних причин звільнення та пошуку нового робочого місця.

Друга - перспективність професії. Це найбільш актуальне питання для сучасних абітурієнтів. Який сенс витрачати сили, час і гроші, якщо після закінчення навчального закладу диплом виявиться непотрібним? Обираючи професію, ми повинні орієнтуватися, на жаль, не тільки на свої бажання і пристрасті, але і на сучасний стан економіки. А яким він буде через чотири-п'ять років до моменту завершення професійної освіти? Скільки бухгалтерів, юристів, менеджерів і банківських працівників буде потрібно країні? Чи не настане час, коли їх спіткає доля інженерів та інших ІТП, вимушених сьогодні погоджуватися на роботу, дуже далеку від отриманої освіти і обраної спеціальності?

Перед тим як зробити остаточний вибір, треба проаналізувати перспективи. Наприклад, будівельний бум не спадає, значить, в найближчому майбутньому ці фахівці в ціні не впадуть - сміливо вступайте до будівельного інституту або технікуму. Або ще приклад: народжуваність падає, демографи пророкують країні демографічну кризу, значить, потреба у вчителях знизиться, і осягати вершини педагогічної праці недоцільно. Вигідніше вивчитися на лікаря, тому що населення старіє і медики будуть затребувані.

Хто володіє інформацією - той керує світом. Хоча б власним

Щоб мати можливість зробити вибір, необхідно володіти інформацією. Крім публікацій в різних виданнях, існує ще інформація, що отримується нами від працюючих друзів, знайомих і родичів. Наскільки вона достовірна - важко сказати. Звичайно, якщо прийнято рішення піти по професійному шляху своїх батьків, це найбільш зважений вибір. Адже, збираючи як позитивну, так і негативну інформацію про роботу батьків протягом декількох років, можна зробити певні висновки і для себе. Що стосується випадкових розмов з друзями, то тут слід враховувати властивість людської пам'яті зберігати позитивні враження, забуваючи невдачі і промахи. До того ж часто професійні проблеми зовсім не здаються проблемами одним, але здатні зробити нестерпним життя інших.

У чому ж вихід? У професійній орієнтації, як не банально це звучить. А отримати необхідну орієнтацію доведеться власними силами: маркетинг ринку праці, плюс інформація з усіх можливих джерел про майбутню професію, а також відомості з перших вуст - від співробітників вузу на Дні відкритих дверей. Іншими словами, вибір професії - це ваш вибір!

За матеріалами: shkolazhizni.ru
Переглядів: 1910 | Додав: Alla-Petrivna | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту