П`ятниця
19.04.2024
23:34
Вітаю Вас Гість
RSS

Вивчаємо економіку разом
(сайт вчителя економіки та правознавства Глухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2)

»
Меню сайту

Наше опитування
Вам подобається мій сайт?
Всього відповідей: 535

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Вересень » 20 » Економіка України у контексті глобального розвитку
20:31
Економіка України у контексті глобального розвитку
Зміни, що відбуваються в глобальній економіці, відчувають як провідні держави світу, так і країни, які перебувають на перехідному етапі. Україна до цих змін наразі не готова. Вона ризикує залишитися в хвості світової економіки, так і не реалізувавши свій чималий економічний і людський потенціал.

Боргова криза в зоні євро змінила акценти на карті континенту. У Західній Європі розпочався економічний спад, який у другій половині 2012 року може посилитися. Країни південного краю Євросоюзу будуть тягарем для економіки всього регіону як мінімум до 2020 року. Стає все більш очевидним, що не тільки Західна Європа, але і світова економіка не вийде з рецесії до кінця десятиліття, протягом якого країни-боржники єврозони повинні будуть розплатитися за своїми боргами.
Проте великі економіки східної Європи нарощують свої темпи зростання. Динамічно розвивається Туреччина. Зростання її економіки в минулому році було подібним до китайського. Польща стала єдиною країною Євросоюзу, що уникнула рецесії в 2009 році. Тепер її економіка також зростає високими темпами. Причому в обох країнах спостерігається посилення внутрішнього попиту. Тому потік міжнародних інвестицій збільшується саме в східноєвропейський регіон – як в експортне виробництво, так і у виробництво товарів і послуг для внутрішнього споживання.
У порівнянні зі своїми сусідами по регіону, в Україні не все так добре. Хоча, в 2010 і 2011 роках ВВП зростав у середньому майже по 5%, однак в 2009 році його падіння становило 15%. Тому рівня 2008 року поки що ще не досягнуто. Більш того, зовнішньоторговельний дефіцит країни різко погіршився, вимагаючи нових іноземних позик.
За прогнозами Economist Intelligence Unit, лондонської фірми економічних досліджень, економіка Україна досягне докризового рівня лише в кінці майбутнього року. Аналітики очікують значного зниження темпів зростання економіки вже в цьому році.
Якщо говорити відверто, перші 20 років своєї незалежної історії Україна практично втратила з точки зору економічних реформ та інтеграції в світову економічну систему. Незважаючи на високий рівень індустріалізації, чудові умови для розвитку сільського господарства, сфери послуг, високих технологій, туризму та інших галузей, природне багатство і освічене населення, Україна як і раніше залишається однією з найбідніших країн Європи. Вона навіть не має обґрунтованого плану економічного розвитку, який зробив би її багатшою в майбутньому.
Міжнародна ситуація і кон’юнктура ринків останніх 10 років були досить сприятливими для України, що дозволило їй якщо не процвітати, то в усякому разі уникати гострих економічних і фінансових криз. Сьогодні все змінюється, причому не в кращу для Україні сторону. Прийдешні зміни являють собою серйозну загрозу країні. Але вони також відкривають перед нею значні можливості для розвитку.
По-перше, і, напевно, це основне – починаючи з 2000 року російський внутрішній ринок бурхливо зростав. Саме цей фактор одночасно допомагав розвиватися і українській металургійній промисловості і сільському господарству.
Росія залишається основним інвестором в українську економіку, оскільки російські компанії краще розуміють український бізнес, ніж їхні західні конкуренти.
Проте зараз Росія входить в нову фазу. Її економічна та політична система, безсумнівно, буде змінюватися – або поступово, або різко – але за будь-яких умов стабільність в Росії може опинитися під загрозою.
По-друге, сповільнюється економіка Китаю. Це може призвести до падіння цін на ресурси, і навіть, можливо, на продукти харчування. В усякому разі, після того, як Китай інвестував у сільськогосподарські галузі в Латинській Америці, Африці та інших регіонах, в агробізнесі конкуренція починає зростати.
І, нарешті, по-третє, фінансова криза в Західній Європі означає, що пріоритети Світового банку та Міжнародного валютного фонду змістилися у бік Греції, Португалії та інших південно-європейських боржників. У разі нової фінансової кризи, у міжнародних банків може просто не виявитися ні коштів, ні бажання давати Україні екстрені кредити.
У цій ситуації Україні необхідно збалансувати і диверсифікувати свою економіку. Для цього необхідно залучати іноземні інвестиції у виробництво та інфраструктуру, попередньо обравши пріоритетні галузі, в яких українська економіка та її робоча сила матиме конкурентні переваги.
У той же час необхідно реструктуризувати та модернізувати металургію і сільське господарство – для того, щоб підготувати ці галузі до зростання попиту на сировину, сільськогосподарську продукцію та продукти харчування, який, швидше за все, почнеться під час наступного циклічного зростання світової економіки, в кінці поточного десятиліття.
Зараз існує низка передумов для залучення іноземних інвестицій. Зокрема, посилення інтересу інвесторів до економік на східній периферії Євросоюзу, де сьогодні відбувається основне економічне зростання.
Це також ймовірна політична нестабільність і непередбачуваність в Росії, які змусять російських бізнесменів шукати інші країни для інвестування своїх коштів.
Однак для того, щоб залучити значні інвестиційні фонди – і задіяти їх ефективно і з користю – Україні необхідний стабільний уряд з широкою базовою підтримкою і послідовним підходом до економічного планування.
Переглядів: 920 | Додав: Alla-Petrivna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту