Четвер
28.03.2024
14:45
Вітаю Вас Гість
RSS

Вивчаємо економіку разом
(сайт вчителя економіки та правознавства Глухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2)

»
Меню сайту

Наше опитування
Вам подобається мій сайт?
Всього відповідей: 535

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Лютий » 9 » Економіка - повинна бути економною
23:07
Економіка - повинна бути економною

Економіка - повинна бути економною. Ця відома фраза старого радянського лідера, не дивлячись на те, що була проголошена за багато років до настання капіталізму в нашій країні, не втрачає актуальності і сьогодні. Більше того, вона є тим каменем спотикання, об який ламають списи у сперечаннях як прибічники економії, так і її супротивники.

Економія

У чому ж полягає суть економії? Чому про її необхідність або масштаби досі не існує єдиної думки, з якою були б згодні усі зацікавлені сторони?

Річ у тому, що поняття економії, є поняттям відносним. Люди, що мають різний фінансовий статус сприймають економію абсолютно по-різному. Те, що вважається економним придбанням для мультимільйонера, для бідняка може здаватися - величезною безглуздою розтратою грошових коштів, ніяк не пов'язаною з поняттям економії.

Обумовлена ця відмінність двома чинниками:

По-перше: самим масштабом придбань.
          Наприклад: для олігарха придбання іномарки середньої цінової категорії - може бути актом економії, а ось для звичайної людини - навпаки.

По-друге: розумінням динаміки фінансових потоків, які змінюють свій напрям після кожного придбання чогось. Багаті люди в набагато більшій мірі схильні прораховувати усі свої передбачувані прибутки і розтрати, ніж люди бідні. І це природньо.
          Наприклад: є дві людини. Одна - багата і може собі дозволити дуже багато. Інша - середнього рівня достатку. Обоє вони купують автомобілі майже рівні за вартістю, але середняк - трохи дешевшу марку (заощадив), яка, проте, вимагає великих витрат на обслуговування, а ось багата людина - обирає автомобіль трохи дорожче, але економний в експлуатації. У результаті, виявляється, що за три роки їзди середняк втрачає на обслуговуванні свого автомобіля ще половину його первинної вартості, в той час, як багатій, що купив більш за дорогий, але економічніший автомобіль, усього лише 15-20 відсотків.

Крім того, економія, сама по собі, має подвійну природу. З одного боку економія - символ бідності, адже бідняки вимушені економити буквально на всьому, а з іншого боку економія є абсолютно необхідною умовою довгострокового фінансового успіху, оскільки неекономне витрачання фінансових ресурсів рано чи пізно приведе до їх нестачі, навіть при значному рівні доходу. Тут спрацьовує закон: чим більше людина заробляє - тим більше витрачає.

Однозначно можна сказати лише одне: економія, в тих або інших її проявах існує і для найбідніших, і для найбагатших. Дуже яскраво це твердження характеризують слова одного мільярдера, якого одного разу запитали: «А чому Ваші діти завжди подорожують першим класом, а Ви самі - найчастіше економним?». На що він відповів «Тому що у мене немає такого багатого батька!». На наш погляд, коментарі зайві.

Статті, викладені в розділі "Економія", охоплюють переважно ту сторону економії, яка буде актуальна для нижчого і середнього шарів суспільства.

Сподіваємося, що вони виявляться корисними для вас, дорогі читачі.

Переглядів: 1851 | Додав: Alla-Petrivna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Пошук

Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Архів записів

Друзі сайту